Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Khaled Harara

Musiken har gjort mig till en bättre människa, förklarar Khaled Harara, rappartist från Palestina och student vid Högskolan för scen och musik.
Nu vill han att också barn i flyktingläger ska få möjlighet att skapa musik.
Vill du veta mer ska du passa på under Global Week.

Det var när Khaled Harara för snart tre år sedan deltog i festivalen Rapolitics i Köpenhamn som han bestämde sig för att hoppa av. I hemlandet Palestina är rapp nämligen förbjudet.
– Jag kom i kontakt med ICORN, International Cities of Refugee Network, och i samråd med Pen International och kulturförvaltningen i Göteborg valdes jag ut som fristadsförfattare i Göteborg. Det innebär att jag under två år kunnat bo här och ägna mig åt min musik.

Bland annat har han studerat vid musikgymnasiet i Angered och går nu sin första termin vid Högskolan för scen och musik.
Men det som engagerar honom mest just nu är ett alldeles speciellt samarbete med Riksteatern, som består av tre delar.
– Under mina studier i Angered fick jag idén att ge barn och unga i konfliktområden möjlighet att ägna sig åt musik. Och detta håller på att bli verklighet: bland annat ska jag, tillsammans med Riksteatern, skicka ner sjutton ministudior till Gaza. Ett antal musiker kommer att medverka i projektet och extra glad är jag för att också några kvinnliga musiker kommer att vara med.

Den andra delen i projektet är att, tillsammans med den afghanska artisten Monirah Hashemi, göra musik och teater tillsammans med nyanlända flyktingbarn i Sverige.
– Musik är viktigt för alla människor. Vi lyssnar på musik när vi är glada, ledsna, vill fundera eller bara inte kan komma på något annat att göra. Men för flyktingbarn är musik extra viktigt, de behöver möjligheter att uttrycka sina upplevelser och något att göra.
Den tredje delen av projektet, som kräver ytterligare finansiering, innebär att skicka ner mer teknik och fler musiker till Gaza som kan utbilda nästa generation.

Men Khaled Harara har också en annan idé som han hoppas kunna utveckla tillsammans med Högskolan för scen och musik och Chalmers. Den handlar om att skapa mobila musikstudior i form av kuber som ska kunna sättas samman till större eller mindre enheter i flyktingläger runt om i världen.
– Flyktingarnas berättelser skulle på så sätt, med hjälp av radio och internet, spridas över hela jorden. Just nu försöker jag få kontakt med arkitekter på Chalmers som kan konstruera dessa studior, sedan hoppas jag att något företag kan producera dem, exempelvis Ikea. Sedan kan kuberna spridas i flyktinglägren med hjälp av FN.

Även om Khaled Harara är rappare menar han inte att alla måste ägna sig åt just den musikformen.
– All musik är viktig. Men den som rappar behöver ingen särskild utbildning eller utrusning och måste inte heller vara på ett särskilt sätt. Jag rappar på arabiska och det är klart att jag hade nått fler människor om jag rappat på engelska istället så det försöker jag nu lära mig. Men annars är rapp som ett virus, det sprider sig över världen och kommer inte att kunna stoppas.

Vad ska du göra på Global Week?
– Jag ska berätta om hur musiken kan spränga gränser och skapa kontakt mellan människor. Jag har vuxit upp i ett land fullt med förtryck från alla håll och hade kunnat bli en riktigt dålig person. Men musiken räddade mig, har gett mig en massa vänner och nu också möjlighet att hjälpa andra. Musiken har gjort mig till en väldigt lyckligt lottad människa.

Global Week har i år global migration som tema. Khaled Harara kan du lyssna på den 18 november

Intervju: Eva Lundgren

 

Khaled Harara participates at Global Week 2015 University of Gothenburg
Sidansvarig: Jessica Glanzelius|Sidan uppdaterades: 2015-11-10
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?