Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

María José Velasquez Flores

Migration handlar inte bara om fattiga människor som flyr sina hemländer. I vår globala värld kan faktiskt vem som helst bli migrant.

Det förklarar María José Velásquez Flores. Hon är en av flera studenter som engagerat sig i Global Week, ett arrangemang fullt av programpunkter för dig som är intresserad av de stora frågorna i världen.

María José Velásquez Flores kommer från La Paz i Bolivia, en stad som ligger 3 500 meter över havet. Första gången María var i Göteborg var 2013 då hon kom hit som utbytesstudent vid institutionen för globala studier.
– Jag tyckte att det var så intressant att jag genast när jag kom hem sökte stipendium för att få komma hit igen. Nu läser jag andra året på masterprogrammet , men engagerar mig också i universitetets Global Week.
– Många utbytesstudenter uppfattar inte sig själva som migranter eftersom ”migrant” för dem är en person som flyr sitt hemland, antingen av politiska eller ekonomiska skäl, och som kanske befinner sig illegalt i ett annat land. Ordet ”migrant” är alltså ganska belastat men det vill jag gärna ändra på. Jag har inga problem med att kalla mig själv för migrant, jag kommer ju från ett annat land! Visserligen är jag student men alla som lämnar sitt land för kortare eller längre perioder har sina olika skäl.

Global Week är därför ett alldeles utmärkt tillfälle att få lära sig mer om migration, påpekar María.
– Migration handlar om öppna gränser, men det räcker inte, man måste få människor från andra kulturer delaktiga i samhället också. Men inklusion och exklusion är komplexa frågor. Hammarkullefestivalen, som är populär inte minst bland göteborgare med ursprung i Bolivia, är ett exempel på ett bra sätt att skapa gemenskap. Men så som jag ser det är alla människor globala medborgare, som ibland korsar olika gränser, och det gäller att hela tiden utmana sina förutfattade meningar.

Men det är inte alltid är så enkelt, medger María.
- Innan jag kom till Göteborg trodde jag exempelvis att alla svenskar var kalla och svåra att komma inpå livet. Men när jag väl kommit över första tröskeln visade det sig att det inte alls var sant. På mitt program vid institutionen för globala studier är ungefär hälften av studenterna svenskar, den andra hälften kommer från en mängd olika länder. Men alla är vänner och umgås på ett respektfullt och öppet sätt. Så jag hade själv en stereotyp bild av Sverige som visade sig vara helt felaktig.

Vad tycker du är det viktigaste med Global Week?
– Att lyssna på spännande föreläsningar och lära sig nya sker. Men också att träffa studenter från helt andra delar av universitet som har perspektiv som man själv kanske inte ens tänkt på.

 

Intervju: Eva Lundgren
 

Maria Jose Velasquez Flores Global Week

På bilden ser du:

María José Velásquez Flores, student på Globala Studier, avancerad nivå

Sidansvarig: Jessica Glanzelius|Sidan uppdaterades: 2015-10-01
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?